Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer.
Open de website in Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox of Safari.

Vragen en antwoorden over het Coronavirus

We houden de situatie zo goed mogelijk in de gaten en passen de informatie aan zodra nodig. Uw veiligheid en die van uw kinderen staat bij ons voorop.

Updated: 16-08-2021

Wij begrijpen dat u vragen heeft over uw vakantie en corona. Hieronder kunt u antwoorden vinden op de meest gestelde vragen van dit moment. Mocht u het antwoord op uw vraag hier niet vinden, dan kunt u ook contact met ons opnemen.

Ik wil op vakantie in 2021. Waar moet ik rekening mee houden?

De vooruitzichten voor een vakantie in binnen- of buitenland in de zomer of in het najaar zijn positief. Vanaf 15 mei wordt er weer gebruik gemaakt van een reisadvies per land. Per 27/7 hebben de populaire vakantielanden een ‘geel’ of  'groen' reisadvies en u kunt hier dus weer heen op vakantie. Bij terugkeer naar Nederland zijn per 8/8 strengere regels gaan gelden. Alle reizigers van 12 jaar en ouder die uit een 'geel' vakantieland terugkeren, hebben een coronabewijs nodig. Wie volledig gevaccineerd is, kan zo'n bewijs krijgen in de vorm van een QR-code in de CoronaCheck-app. Bent u niet gevaccineerd, dan dient u in uw vakantieland een PCR-test (max 48 uur) of antigeentest (max 24 uur) te doen. Alleen als die negatief is, mag u Nederland in. De kosten van de test zijn voor eigen rekening. In een aantal landen is testen gratis. Op sommige campings kunt u terecht voor een test, anders kunnen ze u informeren waar u deze kunt laten doen. 

Op EU-niveau is Nederland van donkerrood terug naar rood (sommige delen oranje) gegaan. Mocht Nederland weer donkerrood worden, dan kan het zijn (hoeft dus niet) dat uw bestemmingsland extra reisbeperkingen gaat instellen voor Nederlandse reizigers, zoals een inreisverbod of quarantaineverplichting bij aankomst. In dat geval treedt onze Covid Garantie in werking, zie: https://lux-camp.nl/info/covid-garantie

Op dit moment zijn er door de diverse bestemmingslanden nog geen extra reisbeperkingen ingesteld voor Nederlanders. Toen Nederland eerder donkerrood kleurde bleek dat bestemmingslanden ook niet dergelijke maatregelen troffen. U kunt momenteel, wanneer u gevaccineerd, hersteld of getest bent, met het Digitaal Corona Certificaat gewoon reizen.

Wat is het Digitaal Corona Certificaat?
Vanaf 1 juli is het Digitaal Corona Certificaat van toepassing. Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Een coronabewijs om te reizen binnen de EU kan zijn: 

 • een negatieve testuitslag;
 • een vaccinatiebewijs; of
 • een bewijs dat u bent hersteld van corona.

Vanaf 1 juli 2021 is het DCC beschikbaar via de CoronaCheck-app. Download de app, upload uw vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of positieve coronatest en u heeft toegang tot de meeste Europese vakantielanden. 

Het vaccinatiebewijs dient in de meeste landen minimaal 14 dagen oud te zijn. Let hier goed op. Meer info vindt u op https://reopen.europa.eu/nl/

Bij LuxCamp kunt u geheel vrijblijvend uw vakantie vastleggen, want u profiteert bij heel veel accommodaties van de LuxCamp covid garantie. Hierdoor kunt u, in het geval van covid-gerelateerde reisbeperkingen, van 28 tot 2 dagen voor vertrek kosteloos omboeken, en krijgt u een dag voor vertrek zelfs uw geld terug! Lees meer hierover op onze speciale covid garantiepagina.

Ik moet getest worden voor de terugreis naar Nederland. Hoe kom ik aan een testlocatie in het buitenland?
Bij de receptie van de bestemming waar u verblijft, kunnen ze u helpen bij het vinden van een testlocatie. Vaak kunt u een antigeentest doen bij een apotheek of buurtcentrum. Sommige campings hebben zelf een testlocatie ingericht. Wilt u vooraf al weten waar u getest kunt worden? Hier vindt u testlocaties in het buitenland. De kosten van de PCR- of antigeentest zijn voor uw eigen rekening en het is uw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de juiste tests worden uitgevoerd. In sommige landen is testen gratis.

Is een campingvakantie een veilige manier van vakantie vieren?

Jazeker! Een campingvakantie is een veilige manier van vakantie vieren met een aantal belangrijke voordelen:

 • U bent voornamelijk in de buitenlucht
 • U heeft de ruimte om uw eigen accommodatie heen
 • In de meeste gevallen heeft u eigen sanitair
 • De meeste campingbestemmingen zijn uitstekend met de auto te bereiken. In geval van nood bent u binnen 12 tot 15 uur thuis én bent u niet afhankelijk van ander vervoer 

Bij LuxCamp heeft u bovendien de grootste keuze uit rustige én veilige campings in Europa, zodat u samen met uw gezin kunt genieten van de rust en ruimte op een van onze topcampings.


Wat valt er onder jullie Covid Garantie?
Veel van onze accommodaties hebben Covid Garantie. Dit staat per accommodatie duidelijk aangegeven. Covid garantie houdt in dat als uw vakantie niet door kan gaan vanwege Covid gerelateerde reisbeperkingen, wij u de garantie geven dat u uw reissom terugkrijgt! Ook kunt u in dit geval vanaf 4 weken voor aankomst kosteloos omboeken naar een andere bestemming. 

De volgende situaties vallen onder Covid gerelateerde reisbeperkingen: 

 • Er geldt een negatief reisadvies voor uw bestemming (code oranje of rood)
 • De regio waar u woont is in lockdown en er zijn reisbeperkingen
 • Uw geboekte camping of accommodatie is wegens corona gesloten

Deze garantie geldt voor boekingen gedurende het hele seizoen. Bekijk hier de voorwaarden. Let op: binnen Nederland gelden op dit moment geen reisbeperkingen voor reizen binnen Nederland.

 

Wat als ik boek zonder Covid Garantie?
Als u een accommodatie boekt zonder Covid garantie kunt u vanaf 10 dagen voor aankomst omboeken, een voucher of een restitutie van uw reissom krijgen indien:

 • Camping en accommodatie gesloten zijn
 • De camping open is, maar de accommodatie gesloten

In de volgende gevallen kunt u vanaf 10 dagen voor aankomst omboeken of een voucher krijgen:

 • Als er een negatief reisadvies voor uw bestemming geldt
 • Als de regio waar u woont in lockdown is

 Zie voor meer informatie de algemene reisvoorwaarden


Wat verstaan jullie onder een negatief reisadvies?
Een negatief reisadvies betekent dat het land van uw bestemming geen toeristen toelaat of dat uw eigen land het reizen naar die bestemming ontraadt (code oranje of rood).

Als u uw bestemming niet kunt bereiken omdat u door een land moet reizen dat geen toeristen toelaat, valt dit ook onder het negatief reisadvies.  In de bovenstaande gevallen kunt u uw vakantie naar een andere bestemming omboeken of uw geld terugkrijgen conform de voorwaarden van de Covid garantie.


Ik heb al geboekt en twijfel of ik op vakantie durf. Wat kan ik doen?
Wij raden u aan om de situatie af te wachten. In 2020 hebben we gezien dat in alle landen vanaf mei de situatie snel verbeterde. Heel veel mensen zijn toen uiteindelijk met ons op vakantie gaan. Dat kan dit jaar ook weer gebeuren. Zeker nu in heel Europa gevaccineerd wordt. Als u een accommodatie met covid-garantie heeft geboekt, loopt u daarnaast geen enkel risico, omdat u kort voor vertrek kunt omboeken of kosteloos annuleren bij covid-gerelateerde beperkingen. 


Kan ik mijn vakantie uitstellen tot 2022?
Omboeken naar 2022 is alleen mogelijk als er geen goed alternatief beschikbaar is waar u veilig op vakantie kunt in 2021 (waar dus geen Covid-gerelateerde reisbeperkingen gelden).


Ik of één van mijn medereizigers heeft Corona op het moment van vertrek. Wat nu?
Een besmetting met Covid-19 valt niet onder de LuxCamp covid-garantie.

Als u Covid-19 heeft, is dit voor de meeste verzekeringsmaatschappijen echter wel een geldige reden om uw vakantie te annuleren. Vergeet daarom niet een annuleringsverzekering af te sluiten en de voorwaarden te controleren.

Ik zit in quarantaine en ga bijna op vakantie. Kan ik kosteloos annuleren?
Als u zelf niet besmet bent, maar wel in contact bent geweest met een besmet persoon en daarom in quarantaine zit, is dit geen geldige reden om uw vakantie kosteloos te annuleren. Mogelijk biedt uw annuleringsverzekering hiervoor wel dekking.

Wat als ik in quarantaine moet bij mijn reisbestemming of bij terugkeer in NL?
Als de Nederlandse overheid, of die het land van uw bestemming een quarantaineperiode bij aankomst vereist, valt dit onder het negatief reisadvies, wat betekent dat het advies van de overheid is om niet naar die bestemming af te reizen. In het geval van een negatief reisadvies kunt u uw vakantie kosteloos wijzigen of annuleren, indien u een accommodatie met LuxCamp covid-garantie heeft geboekt.

Heb ik een negatieve PCR test of vaccinatiebewijs nodig om naar mijn vakantieland te kunnen reizen?
Voor de komende periode geldt dat voor alle populaire vakantielanden een negatieve PCR of antigeentest, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs nodig is om toegang tot het land te hebben.

Zodra Nederland een land reiscode geel of groen heeft toegekend, heeft u alleen een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelverklaring nodig voor toegang tot uw vakantieland en dus niet bij terugkeer. Op dit moment staan de meeste populaire vakantielanden op ‘geel’ of zelfs al op ´groen´. 

Indien u volledig gevaccineerd bent, hanteren de meeste landen een wachttermijn van 2 weken (4 weken voor Janssen). Houdt u hier rekening mee bij het plannen van uw vakantie of vaccinatie. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat u op tijd gevaccineerd bent. Meer over de wachttermijnen per land vindt u op https://reopen.europa.eu/nl/

Hoe kom ik aan een (gratis) PCR-test?
Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus is een PCR-test gratis. U kunt deze hier inplannen: www.testenvoorjereis.nl

Ik wil niet op vakantie als ik niet gevaccineerd ben. Kan ik kosteloos annuleren?Dit is helaas geen reden om uw vakantie kosteloos te mogen annuleren of omboeken. Als u besluit te annuleren, gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden.  

Ik wacht op een vaccin, wat als de oproep in mijn vakantie valt?
We kunnen ons voorstellen dat u graag thuis wilt zijn, zodat u de vaccinatie niet misloopt. Hoewel het geen geldige reden is om uw vakantie kosteloos te annuleren, kijken we graag met u mee om uw vakantie naar een andere datum in 2021 te verplaatsen. Onze reisspecialisten helpen u met alle plezier verder.

Kan ik kosteloos annuleren als ik een negatieve PCR-test moet laten zien bij aankomst?
Als uw vakantiebestemming een negatieve PCR-test vereist, is dit geen geldige reden om uw vakantie kosteloos te annuleren. De kosten van de PCR-test zijn voor uw eigen rekening en het is uw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de juiste tests op tijd worden uitgevoerd.

Wat als ik al op reis ben en ik reis van de ene naar de andere bestemming en ik moet een negatieve PCR test kunnen tonen?
Bij de receptie van de bestemming waar u verblijft voor u vertrekt naar de volgende bestemming, kunnen ze u helpen bij het vinden van een testlocatie. De kosten van de PCR-test zijn voor uw eigen rekening en het is uw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de juiste tests worden uitgevoerd. In sommige landen is de PCR-test gratis.

Welke maatregelen gelden er op de campings?
De maatregelen verschillen per camping en zijn ook aan verandering onderhevig. Alle belangrijke faciliteiten, zoals zwembaden, waren in 2020 gewoon geopend. Er waren vooral extra hygiënemaatregelen getroffen, zoals ontsmettingspunten en een mondmaskerplicht op bepaalde plaatsen op de camping. We kunnen hierover meer duidelijkheid geven als we dichter bij het zomerseizoen komen. Voor meer informatie, ook betreffende de verschillende landen, bekijkt u de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de ANVR heeft een pagina met meer informatie. Extra regels en maatregelen op uw vakantiebestemming zijn geen geldige reden om kosteloos te annuleren.

Krijg ik compensatie als niet alle faciliteiten open zijn tijdens mijn vakantie?
Afgelopen jaar is gebleken dat de meeste faciliteiten, zoals het zwembad, gewoon open waren, soms met enige aanpassingen. U ontvangt geen compensatie als faciliteiten op de camping niet open zijn vanwege Covid-19. Wij proberen op onze coronapagina u zo goed mogelijk te informeren over welke faciliteiten eventueel niet open zijn, maar kunnen niet garanderen dat deze informatie volledig is.

Valt het coronavirus onder de dekking van het calamiteitenfonds?
Nee, het Calamiteitenfonds keert niet uit in geval van ziekten of pandemieën. Het Calamiteitenfonds dekt alleen natuurrampen, rellen of bijvoorbeeld (burger)oorlog op uw vakantiebestemming.

Ik wil mijn Coronavoucher inwisselen voor een nieuwe boeking, hoe doe ik dat?
Indien u van ons een Coronavoucher heeft ontvangen, kunt u deze op onze website inwisselen voor een nieuwe vakantie. U dient de voucher voor de vervaldatum in te wisselen. Uw vakantie mag heel 2021 plaatsvinden.

 • U kunt uw nieuwe boeking eenvoudig zelf online maken op onze website
 • U heeft keuze uit het totale aanbod
 • Kies bij betaalmethode voor 'Voucher' en vul uw vouchercode in
 • Als het bedrag van uw voucher hoger is dan uw boekingsbedrag dan blijft het restbedrag beschikbaar op de voucher

Ik heb ervoor gekozen mijn (aan)betaling mee te nemen naar een nieuwe boeking. Hoe werkt dat?

 • U kunt uw nieuwe boeking eenvoudig zelf online maken op onze website
 • U heeft keuze uit het totale aanbod
 • Noteer in het opmerkingenveld uw boekingsnummer van 2020
 • U doet de aanbetaling
 • Wij zetten de betaling van uw 2020 boeking over naar uw boeking voor 2021 en sturen u de bevestiging en factuur.
 • Kosteloos annuleren is voor een omboeking niet mogelijk.

Waar vind ik meer info?

Neem voor meer informatie contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook op de site van de ANVR staat meer informatie.