Tips en advies
020-2626344

Update: 2 oktober

Frankrijk - coronamaatregelen

De situatie in Frankrijk

Vanaf 15 juni mogen Nederlanders weer reizen naar Frankrijk. Inmiddels is voor een klein aantal gebieden in Frankrijk door het Ministerie van Buitenlandse zaken het reisadvies aangepast naar code 'oranje'. Het gaat om Parijs, het kustgebied Bouches-du-Rhône aan de Middellandse Zee (rondom Aix-en-Provence en Marseille), de departementen Sarthe, Hérault en Alpes-Maritimes. 

Op 27/8 heeft Frankrijk zelf 19 departementen aangemerkt als 'rood'. Dit betekent dat er extra maatregelen genomen kunnen worden om het stijgend aantal besmettingen in te dammen.

Op 29/8 is het advies voor de volgende regio's aangepast van code geel naar code oranje:  la Seine-Saint-Denis, le Val-de-Marne, les Hauts-de-Seine, la Seine-et-Marne, l’Essonne, le Val-d’Oise, les Yvelines, le Rhône, la Gironde, la Haute-Garonne, le Gard, le Var, le Vaucluse en Loiret.  

Op 8/9 zijn de volgende departementen aangepast van code geel naar code oranje: la Côte-d’Or, la Seine-Maritime, le Nord, la Corse-du-Sud en la Haute Corse.

Op 15/9 is het advies voor de volgende departementen aangepast van code geel naar code oranje: l'Ain, Ille-et-Vilaine, Isère, Loire, Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Pas de Calais, Puy de Dôme, Pyrénées Atlantiques, Pyrénées Orientales en Tarn-et-Garonne.

Op 22/9 zijn voor de volgende regio's de adviezen aangepast van code geel naar code oranje: Aveyron, Bas-Rhin, Haute-Marne, Indre et Loire, Landes, Marne, Meurthe et Moselle, Seine Maritime, Tarn en Vienne.

Op 29/9 is het advies voor de volgende departementen aangepast van code geel naar oranje: Ariège, Aube, Charente, Doubs, Gers, Haute Loire, Hautes-Pyrénées, Haute Vienne, Oise, Somme en Saône et Loire.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een detailleerde kaart, waarin u kunt zien welk gedeelte van Frankrijk code oranje heeft. 

Mocht uw camping in een van de genoemde gebieden liggen, dan wordt u door ons gebeld of heeft u een email van ons ontvangen. 

Lokale overheden kunnen bij toename van het aantal coronabesmettingen beperkende maatregelen treffen. De algemene maatregelen in Frankrijk ziet u hieronder:

Algemene richtlijnen Frankrijk

CoronamaatregelenFRANKRIJK
grenzen openper 15/6
afstand houden1 meter
groepenmaximaal 10 personen
handen gevennee
supermarktenopen
buitensportentoegestaan
marktentoegestaan
stranden, merenopen
mondmaskersVerplicht in openbaar vervoer, vliegverkeer en zeetransport. Sinds 20 juli ook verplicht in alle openbare afgesloten gebouwen (zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen, postkantoren, stadhuis, maar ook supermarkten, winkels, musea, bij verplaatsingen in restaurants). Lokaal kan dit ook verplicht zijn op markten. Per 23 augustus verplicht in de hele stad Nice.
zwembadenopen
bars, restaurants en terrassenopen, max 10 personen/tafel
museaopen

Campings in Frankrijk

Vanaf 15 juni bent u dus weer welkom op alle campings in Frankrijk die in de 'groene' zones liggen. De federatie van campings in Frankrijk heeft een plan met maatregelen ontwikkeld om u op een veilige en verantwoorde manier te ontvangen. De overheid moet dit plan nog goedkeuren, maar het bevat onder andere de volgende onderdelen:

 • vereenvoudigde aanmelding bij aankomst
 • schoonmaak van de accommodaties met gecertificeerde desinfecterende middelen
 • langer luchten van de accommodaties
 • vaker reinigen van de gemeenschappelijke ruimtes
 • wachtrijbeheer voor de voorzieningen (supermarkt, bakker, receptie etc) met lijnen of vakken
 • herinrichting van de restaurants, uitbreiding van de afhaalmogelijkheden
 • beschikbaar stellen van desinfecterende producten op diverse punten
 • personeel draagt beschermende middelen
 • dragen van mondmaskers wanneer verplicht (bv in winkel, restaurants niet aan tafel, wel bij verplaatsing)
 • animatie en openstelling van faciliteiten (waaronder zwembad) worden aangepast aan overheidsmaatregelen.
 • beperkter aantal grote bijeenkomsten (bv avondshows )
 • stimuleren contactloze betalingen
 • uitvoering en naleving protocollen in geval van verdenking van besmetting

Hieronder vindt u een overzicht van de situatie rondom meest voorkomende voorzieningen en faciliteiten op de camping volgens de algemene richtlijnen per 22 juni.  Houdt u er rekening mee dat de situatie per regio kan verschillen en dat u altijd de minimale afstand in acht neemt (geldt niet voor personen van hetzelfde gezin). Ook op campings kan het noodzakelijk zijn dat er gereserveerd moet worden voor het restaurant of sommige activiteiten. Reserveren voor het zwembad is bijna nergens nodig. Omdat de campings ook minder gasten toelaten, is het aantal mensen in het zwembad automatisch ook minder. Het kan zijn dat (een deel van de) ligbedden bij het zwembad worden weggehaald, of op 1,5 meter van elkaar wordt geplaatst.

Faciliteiten campings Frankrijk 
Zwembad & glijbanenopen
Strandopen
Supermarktopen
Restaurantopen, max 10 personen per tafel
Animatieprogrammaopen, maar met afstand of kleine groepjes
Avondentertainmentbeperkt
Speeltuin, tennisbaan, voetbalveldopen, maar beperkt aantal personen
Binnenzwembad, fitness, wellnessopen
Georganiseerde sportactiviteitenbeperkt

We doen ons best om alle informatie up-to-date te houden. Omdat de situatie per dag kan wijzigen, kan aan bovenstaande informatie geen rechten worden ontleend.